Krumplinudli
A krumplit meghámozzuk, apróbb darabokra felvagdossuk, vizet öntünk rá, teszünk bele sót és feltesszük főni.
A krumplit meghámozzuk, apróbb darabokra felvagdossuk, vizet öntünk rá, teszünk bele sót és feltesszük főni.
avagy vagdalt hús, kicsit másképpen!
Mit főzzek? Szinte naponta feltesszük a kérdést magunknak vagy családtagjainknak. Az ünnepek közeledtével egyre többször jut eszünkbe, vajon mit?
Egy edénybe felteszünk fél evőkanálnyi zsiradékot, mikor felolvadt, 1 fej apróra vágott vöröshagymát, vagy hagymapürét teszünk bele, egy kicsit pirítjuk a zsiradékon.
Szászné Lévai Bettina finom receptje, képekkel illusztrálva.
Még egy remek bab étel! Próbálja ki ön is!
Hűsítő leves a nagy kánikulában.
Egyszerűen elkészíthető, de mégis mutatós étel. Ajánlom mindenkinek!
Elkészíthető mirelit borsóból is, de természetesen a friss, zsenge zöldborsóból az igazi!
Reznek Irénke küldte el receptjét
Nincs csak egy félóránk arra, hogy finom ételt varázsoljunk az asztalra? Ez a főétel pillanatok alatt kész van! Készítsük el az erdélyi székelyek kedvenc ételét.
Reznek Irénke küldte el receptjét!
Ezt a hagyományos és finom levest többféle képen el lehet készíteni.
A húst felszeleteljük (de készíthetjük csirkemellel, vagy pulykafilével is), egy kicsit kiklopfoljuk, megszórjuk sóval, borssal, baromfi fűszer-sóval, lisztben megforgatjuk, majd egy kis felmelegített zsiradékban hirtelen mindkét oldalát átsütjük.
Előzetesen jó tudni, hogy a marhahús főzési ideje tűztől függően 3-4 óra, ezért mindég bő vízben főzzük, csak az utolsó fázisban sűrítsük pörkölt-lére a vizet.
Nagyon laktató étel, amely lehet desszert is, de főételként is megállja a helyét.
Ha disznótort tartunk, mindent készítsünk elő a vágás előtti napon. Kéznél legyen só, bors, köménymag, paprika, tisztított vöröshagyma, fokhagyma stb. Minden edényt mossunk tisztára.
Kiadós és egészséges finomság!
Egy közepes fej kelkáposzta külső héját leszedjük, (csak a friss leveleket használjuk) kettévágjuk, és apró darabokra feldaraboljuk, mintha dinsztelt káposztát készítenénk.
Szülőfalum lakóinak kedvenc étele. Ennek a sváb különlegességnek olyan nagy hagyományt teremtettek manapság, hogy évente megrendezésre kerül a „Strudli Fesztivál”.
A lisztet dagasztó tálba készítjük, teszünk bele sót, 2-3 tojást, kb. 10 dkg vajat vagy margarint. Cukros tejben felfuttatunk 2 dkg élesztőt, és hozzáöntjük. Annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy könnyen dagasztható masszát kapjunk.
Kelt tészta, melynek nevét a darazsak „szálláshelye” ihlette. Tölthető kakaóval, fahéjjal és kókusszal, almával is… Ki mivel tölti? Kérjük az ötleteket!
Nagyanyáink receptje alapján:-)
Egy közepes fej kelkáposztát megreszelünk, vagy vékony csíkokra vágunk. Én a reszelőt nem szeretem, mert az nagyon apróra daraboltja a káposztát. Krumplit hámozunk, amit jól megmosunk és kockára vágunk.
Használjuk többet a tárkonyt ételeink elkészítéséhez! Megéri!
A jól megtisztított, megmosott csirkecombokat kettévágjuk, 1-2 helyen bevagdossuk. Megszórjuk sóval, borssal, fokhagyma-sóval, valamint csirke-fűszerkeverékkel. Egy kevés ideig állni hagyjuk, amíg a cukkinit el nem készítettük.
Szászné Lévai Bettina küldte el különleges receptjét!
Nagyon finom lehet. Megyek ki is próbálom!
Megoszlik a vélemény a májjal, májból készült ételekkel kapcsolatban. Ez az elkészítési mód valóban nagyon ízletes, egy próbát megér!
Ismét egy Hungaricum, mely nem hiányozhat az ünnepi asztalról sem…
Most egy különleges, tájjellegű népi ételt mutatunk be, mely nem tartozik a diétás ételek közé, ugyanakkor nagyon finom!
Nagyszüleink is gyakran elkészítették, mert mindig volt odahaza mindenféle hozzávaló. Hiszen a krumplit mindenki megtermelte, baromfit tartottak, így a tojás is kikerült. Általában tehéntartással is foglalkoztak, volt tej, amiből tejfölt készítettek. Malacot is vágtak, adott volt a kolbász, de ha nem volt az sem volt akadálya, hogy elkészítsék legfeljebb azt hozzágondolták.
Raguleves, a neve érdekes, az íze pedig kitűnő!
Recept beküldője: Hankó András
Ennek az egyszerű, de csodálatos pásztor ételnek a receptjét Hankó András tiszavasvári lakos az 1950-es években még az „régi” Józsefházán leste el tizenéves gyerekként egy öreg juhásztól.
A recept beküldője: Dancs Gézáné
Süssünk otthon kenyeret! Két receptet is bemutatunk, melyet érdemes kipróbálni. Egészséges és természetes!
A bő olajban sütni kívánt krumplit a darabolás után töröljük meg papírszalvétával vagy tiszta konyharuhával. Ennek elmulasztása esetén a nagyfokú nedvesség miatt nem sülni, hanem párolódni fog a burgonya...
A római tál segítségével különösen finom ízekben gazdag ételt készíthetünk!
Készíthetjük virslivel és kolbásszal gazdagítva is.
A jól megtisztított házi kacsát feldaraboljuk, megmossuk, kuktába, vagy fazékba rakjuk. Mikor felfőtt a habját szűrőkanállal leszedjük. Közben megtisztítjuk a zöldséget (sárgarépát, petrezselymet, zellert, karalábét, paszternákot, karfiolt).
Előzménye: Legismertebb gyümölcsünk az alma
Most érik az alma, így ezt az aktuális receptet mindenkinek ajánlom!
Íme egy igazi Hungaricum! A lépések bemutatásával...
Talán hazánkban méltánytalanul háttérbe szorult ez a kiváló adottságokkal bíró növény, de íme egy recept ami kedvet ad a termesztett köles (Panicum miliaceum) fogyasztásához.
Kétféle módon is elkészíthetjük, Dancs Gézáné receptje alapján.
Kedvelt savanyúság, amely könnyen elkészíthető.
Itt a lecsó időszaka, de nemcsak most, hanem télen is élvezhetjük ezt a finom ételt, ha a következőket receptet kipróbáljuk.
avagy annak eltevése
Két módszert is ajánlunk, így válasszon mindenki kedve szerint.
A paradicsom egy újabb recept főszereplőjeként...
A májat nem mindenki szereti, de a kép láttán hátha kedvet kapnak hozzá.
Amit a hűtőben találtam, az minden benne van ebben a salátás tálban!
Mire hasznosíthatjuk még a paradicsomot?
Nagymamáink receptje alapján...
Az újkrumplit és a friss borsót ízletes ételként fel tudjuk használni e recepthez.
Egy kedves ismerősünk örök érvényű, magyaros receptjét szeretném megosztani önökkel.
Különleges és laktató étel, tegyük félre a kalóriaszámlálónkat!
Itt a jó idő, készítsük el a szabad ég alatt!
Hordós és vegyes savanyúság
Hogyha a cukkiniről van szó, teljesen elgyengülök,,mert bármilyen formában is van elkészítve,,nagyon ízletes tud lenni. Ha a képen látható salátát kipróbálják, aztán nem tudnak leszokni majd róla. Szezonjában akár 2-3 naponként elkészíthetjük, sosem lehet megunni.
Nemcsak az olaszok tudnak finom tésztás ételt készíteni, íme a makaróni magyar adaptációja :-)
Nagyon finom és laktató étel. Talán szokatlan, hogy a sütőben készül, de véleményem szerint így még finomabb.
A tavasz közeledtével itt az ideje, hogy újra elővegyük a grillezőt és a szabadban készítsük el a következő finomságot.
Nagyon ízletes és egyszerű étel. Bármilyen csirkehúsból vagy pulykahúsból elkészíthető.
A név rejt magában némi ellentmodást. Nézzük milyen is az egészséges "kolbász"!
A közelmúltban, Írországban járva, volt szerencsénk megízlelni ezt az ételt. Méltán népszerű ez az írek körében, mert egyszerű elkészíteni, ugynakkor nagyon finom étel.
Hírek
Ha valakinek hozzáfüzni valoja van a oldalhoz
akkor írjon a E-mail címemre vagy írjo a
vandégkönyve!
köszönettel:
boci
E-mail címem:mmatej@citromail.hu
Szavazás