KAJAMAJA

Ha éhes vagy gyere és egyél!

MENÜ

Krumplinudli

Krumplinudli

A krumplit meghámozzuk, apróbb darabokra felvagdossuk, vizet öntünk rá, teszünk bele sót és feltesszük főni.

Pulyka rolád

Pulyka rolád

avagy vagdalt hús, kicsit másképpen!

Mit főzzek? Szinte naponta feltesszük a kérdést magunknak vagy családtagjainknak. Az ünnepek közeledtével egyre többször jut eszünkbe, vajon mit?

Túrógombócos leves

Túrógombócos leves

Egy edénybe felteszünk fél evőkanálnyi zsiradékot, mikor felolvadt, 1 fej apróra vágott vöröshagymát, vagy hagymapürét teszünk bele, egy kicsit pirítjuk a zsiradékon.

Töltött cukkini

Töltött cukkini

Szászné Lévai Bettina finom receptje, képekkel illusztrálva.

Sűrűre főtt paradicsom

Sűrűre főtt paradicsom

- ételek ízesítésére

Reznek Irénke leírása alapján

Babos hús

Babos hús

Még egy remek bab étel! Próbálja ki ön is!

Zöldbableves

Zöldbableves

Hűsítő leves a nagy kánikulában.

Hagymás-fűszeres csirkemell sajtmártással

Hagymás-fűszeres csirkemell sajtmártással

Egyszerűen elkészíthető, de mégis mutatós étel. Ajánlom mindenkinek!

Zöldborsófőzelék

Zöldborsófőzelék

Elkészíthető mirelit borsóból is, de természetesen a friss, zsenge zöldborsóból az igazi!

Töltött dagadó

Töltött dagadó

Reznek Irénke küldte el receptjét

Erdélyi sült gomba tepsis burgonyával

Erdélyi sült gomba tepsis burgonyával

Nincs csak egy félóránk arra, hogy finom ételt varázsoljunk az asztalra? Ez a főétel pillanatok alatt kész van! Készítsük el az erdélyi székelyek kedvenc ételét.

Zöldségleves füstölt tarjával

Zöldségleves füstölt tarjával

Reznek Irénke küldte el receptjét!

Babgulyás és csülkös bableves

Babgulyás és csülkös bableves

Ezt a hagyományos és finom levest többféle képen el lehet készíteni.

Liszttel bundázott sertéskaraj

Liszttel bundázott sertéskaraj

A húst felszeleteljük (de készíthetjük csirkemellel, vagy pulykafilével is), egy kicsit kiklopfoljuk, megszórjuk sóval, borssal, baromfi fűszer-sóval, lisztben megforgatjuk, majd egy kis felmelegített zsiradékban hirtelen mindkét oldalát átsütjük.

Kolbásszal bolondított marhapörkölt

Kolbásszal bolondított marhapörkölt

Előzetesen jó tudni, hogy a marhahús főzési ideje tűztől függően 3-4 óra, ezért mindég bő vízben főzzük, csak az utolsó fázisban sűrítsük pörkölt-lére a vizet.

Burgonyás pogácsa

Burgonyás pogácsa

Nagyon laktató étel, amely lehet desszert is, de főételként is megállja  a helyét.

A hurka, kolbász készítése

A hurka, kolbász készítése

Ha disznótort tartunk, mindent készítsünk elő a vágás előtti napon. Kéznél legyen só, bors, köménymag, paprika, tisztított vöröshagyma, fokhagyma stb. Minden edényt mossunk tisztára.

Rakott brokkoli

Rakott brokkoli

Kiadós és egészséges finomság!

Frankfurti leves

Frankfurti leves

Egy közepes fej kelkáposzta külső héját leszedjük, (csak a friss leveleket használjuk) kettévágjuk, és apró darabokra feldaraboljuk, mintha dinsztelt káposztát készítenénk.

Strudli

Strudli

Szülőfalum lakóinak kedvenc étele. Ennek a sváb különlegességnek olyan nagy hagyományt teremtettek manapság, hogy évente megrendezésre kerül a „Strudli Fesztivál”.

Túrós béles

Túrós béles

A lisztet dagasztó tálba készítjük, teszünk bele sót, 2-3 tojást, kb. 10 dkg vajat vagy margarint. Cukros tejben felfuttatunk 2 dkg élesztőt, és hozzáöntjük. Annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy könnyen dagasztható masszát kapjunk.

 

Kakaós csiga

Kakaós csiga

Reznek Irénke küldte el számunkra receptjét. Nagyon finom, érdemes kipróbálni!


Darázsfészek

Darázsfészek

Kelt tészta, melynek nevét a darazsak „szálláshelye” ihlette. Tölthető kakaóval, fahéjjal és kókusszal, almával is… Ki mivel tölti? Kérjük az ötleteket!

Krumplis pogácsa

Krumplis pogácsa

Nagyanyáink receptje alapján:-)

Kelkáposzta főzelék pirított májjal

Kelkáposzta főzelék pirított májjal

Egy közepes fej kelkáposztát megreszelünk, vagy vékony csíkokra vágunk. Én a reszelőt nem szeretem, mert az nagyon apróra daraboltja a káposztát. Krumplit hámozunk, amit jól megmosunk és kockára vágunk.

Tárkonyos csirkeragu-leves

Tárkonyos csirkeragu-leves

Használjuk többet a tárkonyt ételeink elkészítéséhez! Megéri!

Cukkinis sült csirkecomb

Cukkinis sült csirkecomb

A jól megtisztított, megmosott csirkecombokat kettévágjuk, 1-2 helyen bevagdossuk. Megszórjuk sóval, borssal, fokhagyma-sóval, valamint csirke-fűszerkeverékkel. Egy kevés ideig állni hagyjuk, amíg a cukkinit el nem készítettük.

Karfiolos fasírt

Karfiolos fasírt

Szászné Lévai Bettina küldte el különleges receptjét!

 

Nagyon finom lehet. Megyek ki is próbálom!

 

Pirított máj tepsis burgonyával

Pirított máj tepsis burgonyával

Megoszlik a vélemény a májjal, májból készült ételekkel kapcsolatban. Ez az elkészítési mód valóban nagyon ízletes, egy próbát megér!

Gulyásleves

Gulyásleves

Ismét egy Hungaricum, mely nem hiányozhat az ünnepi asztalról sem…

Beregi törtpaszuly

Beregi törtpaszuly

Most egy különleges, tájjellegű népi ételt mutatunk be, mely nem tartozik a diétás ételek közé, ugyanakkor nagyon finom!

Rakott krumpli

Rakott krumpli

Nagyszüleink is gyakran elkészítették, mert mindig volt odahaza mindenféle hozzávaló. Hiszen a krumplit mindenki megtermelte, baromfit tartottak, így a tojás is kikerült. Általában tehéntartással is foglalkoztak, volt tej, amiből tejfölt készítettek. Malacot is vágtak, adott volt a kolbász, de ha nem volt az sem volt akadálya, hogy elkészítsék legfeljebb azt hozzágondolták.

Spanyolmadár

Spanyolmadár

Finom húsétel, melyre ráfoghatjuk, hogy egészséges, hisz sok a zöldség benne!

 

Borsóbecsinált leves

Borsóbecsinált leves

Raguleves, a neve érdekes, az íze pedig kitűnő!

Bandi bácsi öhönje

Bandi bácsi öhönje

Recept beküldője: Hankó András

Ennek az egyszerű, de csodálatos pásztor ételnek a receptjét Hankó András tiszavasvári lakos az 1950-es években még az „régi” Józsefházán leste el tizenéves gyerekként egy öreg juhásztól.

Magvas kenyér

Magvas kenyér

A recept beküldője: Dancs Gézáné

Süssünk otthon kenyeret! Két receptet is bemutatunk, melyet érdemes kipróbálni. Egészséges és természetes!

Hasznos tanácsok burgonyaételek elkészítéséhez

Hasznos tanácsok burgonyaételek elkészítéséhez

A bő olajban sütni kívánt krumplit a darabolás után töröljük meg papírszalvétával vagy tiszta konyharuhával. Ennek elmulasztása esetén a nagyfokú nedvesség miatt nem sülni, hanem párolódni fog a burgonya...

Padlizsános csirkecomb római tálban

Padlizsános csirkecomb római tálban

A római tál segítségével különösen finom ízekben gazdag ételt készíthetünk!

Lecsó tojásosan

Lecsó tojásosan

Készíthetjük virslivel és kolbásszal gazdagítva is.

Kacsából készült húsleves

Kacsából készült húsleves

A jól megtisztított házi kacsát feldaraboljuk, megmossuk, kuktába, vagy fazékba rakjuk. Mikor felfőtt a habját szűrőkanállal leszedjük. Közben megtisztítjuk a zöldséget (sárgarépát, petrezselymet, zellert, karalábét, paszternákot, karfiolt).

 

Almaleves

Almaleves

Előzménye: Legismertebb gyümölcsünk az alma

Most érik az alma, így ezt az aktuális receptet mindenkinek ajánlom!

Töltött káposzta

Töltött káposzta

Íme egy igazi Hungaricum! A lépések bemutatásával...

Köles felfújt

Köles felfújt

Talán hazánkban méltánytalanul háttérbe szorult ez a kiváló adottságokkal bíró növény, de íme egy recept ami kedvet ad a termesztett köles (Panicum miliaceum) fogyasztásához.

 

Padlizsán krém

Padlizsán krém

Kétféle módon is elkészíthetjük, Dancs Gézáné receptje alapján.

Savanyúság: az almapaprika készítése

Savanyúság: az almapaprika készítése

Kedvelt savanyúság, amely könnyen elkészíthető.

A lecsó eltevése

A lecsó eltevése

Itt a lecsó időszaka, de nemcsak most, hanem télen is élvezhetjük ezt a finom ételt, ha a következőket receptet kipróbáljuk.

Varázslat pritaminpaprikából

Varázslat pritaminpaprikából

avagy annak eltevése

Két módszert is ajánlunk, így válasszon mindenki kedve szerint.

 

Gazpacho

Gazpacho

A paradicsom egy újabb recept főszereplőjeként...

Csirkemáj baconba tekerve

Csirkemáj baconba tekerve

A májat nem mindenki szereti, de a kép láttán hátha kedvet kapnak hozzá.

Minden benne van - saláta

Minden benne van - saláta

Amit a hűtőben találtam, az minden benne van ebben a salátás tálban!

Paradicsomlé, paradicsompüré készítése

Paradicsomlé, paradicsompüré készítése

Mire hasznosíthatjuk még a paradicsomot?

Kovászos uborka

Kovászos uborka

Nagymamáink receptje alapján...

Borsós pecsenye, fóliában sült burgonyával

Borsós pecsenye, fóliában sült burgonyával

Az újkrumplit és a friss borsót ízletes ételként fel tudjuk használni e recepthez.

Bográcsban készült, húsos paprikás krumpli

Bográcsban készült, húsos paprikás krumpli

Egy kedves ismerősünk örök érvényű, magyaros receptjét szeretném megosztani önökkel.

Sajtos hús

Sajtos hús

 Különleges és laktató étel, tegyük félre a kalóriaszámlálónkat!

Fűszeres sült csirke

Fűszeres sült csirke

 Itt a jó idő, készítsük el a szabad ég alatt!

Savanyúságok készítése

Savanyúságok készítése

Hordós és vegyes savanyúság

Cukkini bőségtál

Cukkini bőségtál

Hogyha a cukkiniről van szó, teljesen elgyengülök,,mert bármilyen formában is van elkészítve,,nagyon ízletes tud lenni. Ha a képen látható salátát kipróbálják, aztán nem tudnak leszokni majd róla. Szezonjában akár 2-3 naponként elkészíthetjük, sosem lehet megunni.

 

Rakott makaróni, magyarosan

Rakott makaróni, magyarosan

Nemcsak az olaszok tudnak finom tésztás ételt készíteni, íme a makaróni magyar adaptációja :-)

Tepsis túrós csusza

Tepsis túrós csusza

Nagyon finom és laktató étel. Talán szokatlan, hogy a sütőben készül, de véleményem szerint így még finomabb.

 

Fűszeres sült hal Indonéziából

Fűszeres sült hal Indonéziából

A tavasz közeledtével itt az ideje, hogy újra elővegyük a grillezőt és a szabadban készítsük el a következő finomságot.

Tejszínes csirke

Tejszínes csirke

Nagyon ízletes és egyszerű étel. Bármilyen csirkehúsból vagy pulykahúsból elkészíthető.

A vegetáriánus kolbász

A vegetáriánus kolbász

A név rejt magában némi ellentmodást. Nézzük milyen is az egészséges "kolbász"!

Csirkeszárnyak fűszeres szószban

Csirkeszárnyak fűszeres szószban

A közelmúltban, Írországban járva, volt szerencsénk megízlelni ezt az ételt. Méltán népszerű ez az írek körében, mert egyszerű elkészíteni, ugynakkor nagyon finom étel.

 

Hírek

  • Ha...
    2010-02-28 14:15:08

    Ha valakinek hozzáfüzni valoja van a oldalhoz

    akkor írjon a E-mail címemre vagy írjo a

    vandégkönyve!

    köszönettel:

    boci

     

    E-mail címem:mmatej@citromail.hu

Szavazás

Valaki csinált már valami ételt!
soha
nem fogok
nem
igen
Asztali nézet